Boeken

gemengde_gevoelens
Molukse en Nederlandse klasgenoten in de jaren zestig
Het sneeuwde toen de Roma op 8 april 1951 de haven van Rotterdam binnenliep. Een maand na vertrek uit Jakarta zetten meer dan 900 passagiers voet op Nederlandse bodem. Het was de derde van twaalf tochten waarmee binnen drie maanden zo’n 12.500 Molukse mannen, vrouwen en kinderen van het eiland Java naar Nederland kwamen. Zo’n vierhonderd van hen kwamen terecht in de kampen Oranje en Ybenheer, enkele kilometers buiten het dorp Oosterwolde in Friesland. De basisschool van meester Hoogeveen groeide in de jaren zestig uit tot de grootste gemengde school van Nederland. Voor de kinderen leek het de gewoonste zaak van de wereld, maar was dat ook zo?

Baukje Prins is verbonden aan het lectoraat Burgerschap en Diversiteit van de Haagse Hogeschool en publiceert regelmatig artikelen in tijdschriften en bundels op het gebied van etniciteit, integratie en migratie. Afgelopen  mei verscheen haar boek ‘Gemengde Gevoelens’ waarbij ze de archieven in is gedoken en de levensverhalen heeft opgetekend van haar Molukse en Nederlandse klasgenoten. Het resultaat is een verrassend boek over de invloed van een turbulent integratieproces op het persoonlijk leven van zowel gevestigden als buitenstaanders.

Te bestellen bij:.
http://www.vangennep-boeken.nl/boek_detail.php?id=435

☆ ☆ ☆

westerkran_gedenkboek_molukkers_hoogkerk_50_jaar‘Verbroken Verleden’, dat is de naam van een gedenkboek over 50 jaar Molukkers in Hoogkerk. Vrijdag werd het eerste exemplaar gepresenteerd aan burgemeester Rehwinkel.

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat een deel van de Molukese gemeenschap haar intrek nam in Hoogkerk. Die gemeenschap bestond voor het merendeel uit ex-soldaten uit het Koninklijk Nederlandsch-Indische Leger. Voor Molukker Dolf Risama was dat de aanleiding om een boek over Molukkers in Hoogkerk te schrijven.

Anno 2011 is Risamena trots op de Molukse gemeenschap in de suikerstad. Alleen kan het volgens hem wel wat Molukser.

Tekst: http://www.oogtv.nl/2011/10/verbroken-verleden-in-hoogkerk-gepresenteerd/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s