Interview Frans Pelletimu

Een gedeelte van een interview van Hannah Saya met een oudbewoner van Kamp Oranje èn oudbewoner van de Molukse wijk Hoogkerk, bung Frans Pelletimu (69). Momenteel is hij dominee van de Moluks Evangelische Kerk in de Molukse wijk in Heer, een stadswijk van Maastricht.

V: Herinnert u zich nog iets van de overtocht naar Nederland?

A: Ja, we kwamen met het schip de Roma, samen met wijlen dominee Metiary, ken je hem? Hij was een Molukse voorman, voorzitter van de Badan Persatuan, hij is predikant in Assen geweest en een paar jaar geleden is hij overleden. Maar ik kan me nog heel veel herinneren van de overtocht. De woede van de militairen toen ze hoorden dan ze niet meer naar Ambon gingen. Wij dachten dat we vanuit Java naar Ambon gingen, maar Ambon was bezet vanwege de RMS. De KNIL militairen moesten gedemobiliseerd worden, met andere woorden: men moest burger worden. Je mag gedemobiliseerd worden in je land van herkomst, dus Ambon, maar Ambon was al bezet vanwege de RMS en de Nederlandse regering had er geen behoefte aan dat de KNIL militairen naar Ambon zouden gaan, want daar zaten weer allemaal milities van Indonesië. Toen dacht men nog, misschien moeten we de KNIL militairen overbrengen naar Nieuw-Guinea, maar uiteindelijk hebben ze hen naar Nederland overgebracht, want in Nederland er was een delegatie onder Aponno en die heeft een kort geding aangespannen en uiteindelijk heeft Nederland verloren en Nederland moest toen alle KNIL militairen, 12.500 zielen, naar Nederland overbrengen, zodoende. En dan uit woede, omdat men niet naar Ambon ging maar naar Nederland, gooiden ze handgranaten zo de zee in, zo kwaad waren ze. Ja, men had wapens meegenomen omdat Ambon bezet was en als ze in Ambon zouden komen, zouden ze zich kunnen verdedigen. Ja, later heeft men heleboel wapens in beslag genomen.

Ja wat ik me nog kan herinneren, als klein jongetje zag je dan het schip, de Roma, een kleine transportschip, dan ga je zo naar beneden en dan zie je een hele hoge golf! Huizenhoog! En dan denk je van: oooooooh! Die gaat ons over ons heen! Maar de golf slaat op het dek dan gaat het wel weer. Maar een leuke gewaarwording.
(Bron: Zicht op Maastricht | Projecten)

Het gehele interview kunt u lezen op: “Ik mag zeggen dat dit een mooie wijk is.”

roma_toen_05_def

De Roma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s