Hoogkerk

Op deze pagina lees je over onze vader en moeder en kun je de  foto’s -van de jaren ’60, ’70 en ’80- gaan bekijken.

De 60’er jaren…

   

☆ ☆ ☆

Vader en ambtenaar
Henri: “In de jaren ’60, ’70 werkte onze vader als halbediende bij het Openbaar Slachthuis in Groningen. Mijn jongere broertje Karel en ik mochten een keer als jochies van ongeveer 6 en 7 jaar kijken en het was een ‘belevenis’! Trouwens, ik vroeg me toen wel eens af of mijn vader normaal zijn boterham kon nuttigen! Wat een stank, zeg! Afijn, heel veel respect voor onze vader, want hij zorgde immers dat er brood op de plank kwam en was echt een harde werker en een goede collega. Als ere-ambtenaar kreeg hij een speciale speld van de burgemeester! Deze kreeg hij voor de moed die hij had voor het neervellen van stieren die los waren gekomen! Een incident kwam zelfs in het Nieuwsblad van het Noorden, toen een kolossale stier losbrak en de opgeroepen politie met karabijnen op de stier wilden gaan schieten. Doordat er omstanders zijn, hadden ze hulp geroepen van mijn vader en zijn collega. En samen met de politie hadden ze de stier in het slachthuis teruggedreven en hield de collega de stier vast en schoot onze vader met een pen door de kop van de stier.”

1.       2.

3.    4.

1. Een voor een werd een koe, stier of schaap naar de plaats geleid en… 2. Klaar om te schieten en dan komt… 3. een schot en…. 4. het dier werd dan omhoog gehesen en tenslotte met een soort groot slagersmes de halsslagader…

☆ ☆ ☆

Leuk om te weten, behalve dat hij…

 • … per ongeluk met het pistool bijna zijn middelvinger erafschoot en dat hij na een periode van herstel weer zijn werk kon hervatten.
 • En tijdens deze herstelperiode had hij diverse aquarellen gemaakt, waaronder van een versteende V.O.C. schip en van het kloppen van sago. Deze zijn nog in het bezit van de familie Molle.
 • Hij rookte ook in die tijd en nam een keer rokok kretek(kruidnagelsigaret) mee naar zijn werk. Zijn collega’s dachten dat hij aan het blowen was!
 • Hij ging altijd met de fiets naar zijn werk en zover ik weet had ik hem nooit de bus zien instappen. Later ging hij met de brommer.
 • Molukse wijkbewoners vroegen ook of ze vlees bij mijn vader konden bestellen voor de belijdenisfeest/trouwerij/dopen van hun kind(eren).
 • Bij een belijdenis van een van ons stond dan ook een gegrilde? versierde varkenskop!
 • Ook nam hij elke week restantvlees mee naar huis en was bedoeld als voedsel voor de kater van oom Karel Kainama en tante Annie. Ik mocht het altijd brengen en kreeg dan van tante Annie van 35 cent. En volgens mij was het de dikste kater van Nederland!
 • In zijn vrije tijd leest hij naast de Bijbel ook over de natuur en andere volkeren. En kijkt graag naar natuurprogramma’s op tv.
 • Ook speelt hij graag op zijn mondharmonica en dat kon hij als de beste!. Op sommige tijden -vooral bij warme zomeravonden- pakte hij het en speelde erop achter het huis. Ik mis het nog steeds: het geluid van zijn mondharmonica… Mooie herinneringen!
 • Na zijn pensioen had hij twee tuinen: één kleine tuin achter ons huis en een grote tuin langs het spoorlijn Groningen-Leeuwarden achter de hondensportvereniging Hoogkerk. Hij verbouwde o.a. aardappels, tomaten, mais, etc. Dat was zijn grote passie! Tijdens de oorlog in Nederlands-Indie hielp hij opa Leo met het verbouwen van kasbi of patatas(aardappel) in de bergen bij Piru op Seram, Molukken.

☆ ☆ ☆

Moeder en huisvrouw
Onze moeder zorgde ook voor warm eten:  aardappels en/of nasi, groente en vlees. Zij kon vroeger erg goed Moluks koken. Andere echte Molukse gerechten die ze ook regelmatig maakte zijn: papeda met tjolo tjolo en ikan pedis, frikadel Kentang. Ze werd dan ook gevraagd bij trouwerijen in Hoogkerk en kookte ze samen -voor deze speciale gelegenheden- met tante Terseimas en andere tantes. Ook kon ze goed Molukse hapjes maken, o.a. lumper, waji, kué lapis, spekkoek, kuping gaja, kué biji, etc. Vooral bij Kerst en Oudejaarsavond,want dan stonden wekflessen met kacang goreng, kue biji, kuping gaja en de koekjes uitdagend op tafel. Je rook ook toen de gezelligheid!

☆ ☆ ☆

Leuk om te weten…

 • Als je ergens een uitslag had, dan wreef ze de plek met een halve ui… Wow! Probeer ’s stil te zitten!
 • Als je ergens pijn had, dan masseerde ze de zere plek met balsem en masseren kon ze als de beste!
 • Ze hield heel veel van muziek. Ze luisterde vaak naar Jim Reeves, Freddy Quinn, etc. En keek ook naar programma’s als The Andy Williams Show.
 • Ze keek graag naar soapseries als van vroeger als Peyton Place en veel later Dallas, Dynasty, The Bold and The Beautiful, As The World Turns, GTST. En hield ze ook veel TV spelletjes: Rad van Fortuin, Lingo, etc…. Zelfs een tv-spelletje bij een Franse zender vond ze leuk! Maar als je zei dat het in een vreemde taal is, reageerde ze: “Hep niks, beta senang”! Zoiets van: Laat me met rust!:-)

★ ★ ★

De 70’er jaren

Komt later nog…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s