Kapitan Molle

Een bijzondere heldhaftige gebeurtenis

In de tijd van de V.O.C.* vroegen de bewoners van Seram om hulp van de kapitans(leiders van de Alfoeren) uit Haruku, Saparua en Nusalaut.
Kapitan Molle kwam terug uit Seram. In Ameth(Nusalaut) vroeg opa Leonard Molle hoe de strijd was op Seram. Hij zei dat de V.O.C. veel sterker was en dat deze ook versterking kregen van Ambonese soldaten uit Waai(eiland Ambon). En die waren gewend om in de jungle te vechten. Maar -zo vertelde hij verder- de bergalfoeren hadden een idee om de V.O.C. te verslaan. Er was een pad in de jungle,  die vaak gebruikt werd door de V.O.C., omdat het de enige route is. En hoog op de berghelling lag een grote, langwerpige steen die overwoekerd was met lianen.
De bergalfoeren kapten de lianen van de steen en rolden deze gevaarte naar beneden en zo werd op een listige manier de V.O.C. verpletterd en leed het zware verliezen.

Mijn opa had deze bijzondere heldhaftige gebeurtenis aan mijn vader verteld en jaren later had deze het weer aan mij verteld.

Henri Kainama

*De Vereenigde Oostindische Compagnie was een beruchte Nederlandse handelsonderneming met een jarenlang monopolie op de specerijenhandel tussen Europa en Azië.

2 thoughts on “Kapitan Molle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s