The Black Shadows

The Black Shadows is een band uit Hoogkerk en Groningen. Hoogkerk is de uitvalsbasis. De groep is ontstaan in 1961 en bestaat hoofdzakelijk uit Moluks/Indische leden. De naam van de groep geeft al aan dat de muziek nauw verwant is met de Engelse Shadows.

blackshadows

The Black Shadows, v.l.n.r.: usi Josie Frans(zang), bung John van Room(drums), bung Ulis Nuruwé(gitaar), bung Mingus Sopamena(gitaar) en bung Bob Leatemia(basgitaar)

De band legt zich toe op instrumentale elektrische gitaarmuziek. Maar The Black Shadows hebben ook een zanger, wat de mogelijkheden vergroot.

Ze treden op in ’t Krotje, Huize Maas en de Mambo-bar in Groningen. In de Mambo-bar speelt de groep zelfs tien dagen achter elkaar.

Tot 1966 is de groep in de eerste bezetting actief in Groningen en omstreken. Daarna komt er een nieuwe bezetting. Eddie Koa, Bob Leatema en Danny Malawauw verlaten de groep. Ze worden vervangen door Ade Souisa (ex-Different 4) als sologitarist, Spencer Sopamena als basssist en Clara Sopamena als zangeres voor hen in de plaats.

Vervolgen gaat de groep gaat meer in de provincie optreden, onder meer in Parkzicht in Veendam en Boulegeerd in Assen. Ze treden ook veel op in Duitsland.

Twee jaar later, in 1968, komt er opnieuw verandering in de samenstelling van The Black Shadows. Ade Souisa en Clara Sopamena verlaten de groep. Zij worden vervangen door Henk Jansen als sologitarist en Henk Danker als zanger, beiden ex-Clan66.

De groep blijft veel in Duitsland optreden, mede omdat de smaak van het Nederlandse publiek verandert door de opkomst van rock- en bluesmuziek. Bovendien worden de gevraagde gages wel in Duitsland betaald maar in Nederland niet. De groep speelt tot 1979 nog veel in Duitsland.
Daarna beperkt men zich tot familiefeesten en partijen.

Ade Souisa zien we terug bij de Gronings/Emmense groep Country Square en later bij Boozy.

Eddie Koa speelt later samen met onder meer Gerhard Jansema (Gerry van Gerry and the Mads) en Harm Pals bij X-Ray en Shindig.

(Foto en tekst overgenomen van de website van: Poparchiefgroningen.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s