Verbroken verleden


Verbroken verleden |  De Molukse gemeenschap in Hoogkerk 1961-2011 | Dolf Risamena

“Ik heb het boek geschreven om een tastbaar aandenken te ontwikkelen aan het 50-jarig verblijf van Molukkers in Hoogkerk. De titel geeft weer dat zich in de geschiedenis van Molukkers in Nederland vele breuken in het leven voordeden. Het ontslag dat leidde tot de werkloze soldaat, de belofte dat men terug kon keren werd niet nagekomen, het leven van woonoord naar woonwijk.”

Volgens de burgemeester van Groningen, P. Rehwinkel, een waardevolle bijdrage aan de samenleving die Hoogkerkers met allerlei achtergrond met elkaar verbindt. De 50-jarige geschiedenis wordt verteld door persoonlijke ervaringen van 8 Molukse en 8 Nederlandse Hoogkerkers die hen hadden verwelkomd en vervolgens met elkaar een geschiedenis in Hoogkerk ontwikkelden. Het boek is rijk geïllustreerd met veelzeggende foto’s.

Kosten € 15,00 (per post € 3,60 voor porto- en verpakkingskosten)
Te verkrijgen via d.risamena@gmail.com
Verbroken verleden…, De Molukse gemeenschap in Hoogkerk 1961-2011
Risamena, D. Groningen 2011.
ISBN 978-90-57861-16-1

Artikel en foto overgenomen uit: Multicultureel Netwerk | MCNW

—————-

50 jaar geleden vestigde een deel van de Molukse gemeenschap, voor het merendeel ex-KNIL soldaten, zich in Hoogkerk. Na tien jaar verblijf in woonoorden door het hele land, soms zelfs voormalige concentratiekampen zoals Westerbork en Vught, werden families verspreid over Molukse wijken in diverse gemeentes, waaronder Hoogkerk. In tegenstelling tot veel andere plaatsen in Nederland zijn in Hoogkerk de Molukkers gastvrij ontvangen.
De Molukse wijk bevindt zich tussen de Industriestraat, Alexanderstraat en de Julianastraat. Er wonen 250 Molukkers.

Een werkgroep uit Hoogkerk heeft een jaar gewerkt aan de realisatie van een gedenkboek over 50 jaar Molukse wijk in Hoogkerk met interviews met direct betrokkenen, Molukkers en Nederlanders.

De eerste exemplaren van het boek werden op 28 oktober in de Vensterschool van Hoogkerk worden aangeboden aan burgemeester Rehwinkel die een voorwoord schreef. De burgemeester had al een deel gelezen en was geraakt door sommige passages. Daaruit bleek dat met het heimwee naar het verleden ook een sterke wil aanwezig is om te investeren in de toekomst in Nederland. Hij benadrukte dat hij dit boek helemaal wilde lezen want het verhaal was een verhaal van “Mijn mensen in deze stad waarvan ik het verhaal moet kennen”.

Francine Mahakena declameerde een gedicht. “Verborgen leegte”. Dolf Risamena, de auteur, overhandigde het boek aan de burgemeester.

De boekpresentatie was in de Vensterschool Hoogkerk en er waren ruim 100 personen aanwezig.

One thought on “Verbroken verleden

  1. Thanks for this article. I’d also like to convey that it can always be hard if you find yourself in school and starting out to initiate a long history of credit. There are many college students who are only trying to live and have long or good credit history can often be a difficult thing to have. cbekegfkgkbe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s